Menu Sluiten

Acupressuur

(bron: http://www.luckydoghealth.com/dogacupressurechart.htm)

Wat is acupressuur?

Acupressuur is een oude Traditioneel Chinese Geneeswijze. Je zou kunnen zeggen dat het acupunctuur is zonder gebruik te maken van naalden. Bij acupressuur worden punten die langs energiebanen (de meridianen) liggen gestimuleerd of gesedeerd. Hierdoor wordt de Chi in balans gebracht en blokkades en excessen die ziektes, pijn en discomfort kunnen veroorzaken, worden opgeheven of voorkomen. (bron: http://www.buddhadog.com/acupressure.htm)

Er zijn 12 meridianen die geassocieerd worden met interne orgaansystemen. Elke meridiaan vormt een paar met een andere meridiaan (‘sister meridians”) waarvan de ene de Yin (de meer dichte organen die substanties opslaan en transporteren) en de andere de Yang (de meer holle organen die voedingsstoffen en afval transporteren) is. De Yin meridianen lopen meest langs de onderkant van het dier, de Yang langs de bovenkant. Er zijn ook nog 8 bijzondere meridianen die de 12 grote meridianen verbinden en daarvan de Chi verzamelen.

In tegenstelling tot acupunctuur is acupressuur niet invasief, het dringt niet door de huid het lichaam binnen.

Acupressuur kan het welzijn van het dier positief beïnvloeden, waarmee de kwaliteit van leven verbetert. Dit geldt met name voor dieren met artrose, heupdysplasie, alle soorten pijn en zelfs bij kanker.

Voor wie?

  • voor alle honden
  • voor senioren aan het einde van hun leven is acupressuur een zeer werkzame palliatieve behandeling.
  • voor pups die naar hun nieuwe familie gaan werkt het rustgevend
  • voor honden uit een rescue, herplaatsers en andere tweedehands/-kans honden kan het DE kans zijn om vertrouwen te (her)winnen en hierdoor meer kans te hebben op adoptie

Acupressuur wordt gebruikt voor het verlichten van pijn in het algemeen, maar zeker ook in combinatie met andere modaliteiten (zoals massagetherapie, oefentherapie, laser, TENS etc) om deze te ondersteunen.

Acupressuur is ook een heel goed “alternatief” voor massage in het geval een hond deze behandeling niet accepteert.