Menu Sluiten

Oefentherapie

Wat is oefentherapie en waarom doen we het?

Als we het hebben over oefentherapie, dan bedoelen we  oefeningen die beweeglijkheid van de gewrichten, flexibiliteit, uithoudingsvermogen, kracht, balans en proprioceptie verbeteren. Ze zijn mn. bedoeld om sneller te herstellen van letsel, trauma of operatie. Ook bij sport- en werkhonden kunnen ze van grote invloed zijn op de prestaties (warming-up en cooling-down) of helpen sneller weer inzetbaar te zijn na blessures.

Bij oefentherapie proberen we functie van spieren en gewrichten zoveel mogelijk te behouden of weer te herstellen door middel van gerichte oefeningen. Dat kunnen oefeningen zijn zonder toestellen en andere hulpmiddelen, maar het kan ook zijn dat er een hulpmiddel gebruikt wordt om de oefening net iets moeilijker, intensiever te maken.

Als je hond bij ons oefentherapie krijgt, dan is de kans heel erg groot dat je ook oefeningen mee naar huis krijgt. Hierbij is het erg belangrijk dat je je houdt aan de voorschriften bij die oefeningen en niet op eigen houtje de oefeningen lastiger gaat maken, de duur langer en de frequentie hoger. Dus, 1 x per dag 10 x heen en weer bewegen in een rustig tempo mag dus niet worden 2 x per dag 20 x heen en weer in een lekker hoog tempo. Dan heb je niets aan de oefeningen, in tegendeel de kans is heel groot dat je er veel meer nadeel van hebt dan voordeel, je kunt dat wat opgebouwd is weer afbreken en het kan zelfs het probleem vele malen groter maken.

Bij de oefeningen geldt altijd PIJN = STOP. TEGENSTRIBBELEN = STOP. WEGLOPEN = STOP.

Als de hond de dag na de therapie of de oefeningen thuis stijf en stram lijkt, zich niet goed voelt = niet verder gaan, maar contact opnemen. Het kan heel goed zijn dat er iets anders mis is dat nog niet door de dierenarts was ontdekt.